Dresdner Stollen

Šis pyragas kepamas likus mėnesiui iki švenčių, suvyniojamas ir brandinamas iki Kalėdų. Deja receptą atradau per vėlai, bet manau kad ir dabar iškeptas bus labai skanus.
Tokį Kalėdų laikotarpiu gaudavau iš mamos, gyvenančios Vokietijoje. Skaniai kvepiantis, pilnas džiovintų vaisių ir su marcipanu. Bet jautėsi, kad parduotuvinis, tai nusprendžiau šiemet pati tokį išsikepti. Ir pavyko puikiai. Nuotraukoje pirktas iš maximos, nes manasis suvyniotas laukia švenčių, bet neiškentus atlaužiau kampuką - tikrai skanus gavosi.

Vienam dideliam arba dviems mažiems pyragams:
500 g. miltų
8,5 g. sausų mielių
100 g. cukraus
100 ml pieno
250 g. minkšto sviesto
125 g. tamsių razinų
100 g. apelsinų žievelių cukatų
40 ml romo, brendžio arba amaretto
1 citrinos nutarkuotos žievelės
50 g. migdolų plokštelių
200 g. marcipaninės masės
1 arb. š. prieskonių mišinio kepiniams
sulaistymui 50 g. sviesto
cukraus pudros

Nuplautas razinas užpilti romu, brendžiu arba amaretu ir palikti kiek tik turit laiko. Geriausiai jas užmerkti iš vakaro. Pas mane jos mirko metaxoje.
Pieną pašildyti, įberti šaukštą cukraus, kelis šaukštus miltų ir mieles. Gerai išmaišyti ir palikti 10 minučių. Sviestą išplakti su likusiu cukrumi. Suberti miltus ir suputojusias mieles, gerai išmaišyti ir palikti valandai kur nors šiltai.
Į tešlą sudėti cukatas, žievelę, razinas, migdolus, prieskonius. Gerai išminkyti. Iš tešlos pasidaryti vieną didelį arba du mažesnius stačiakampius. Į vidurį dėti iš marcipano šlapiomis rankomis suformuotą dešrą ir suformuoti "batoną". Dėti į skardą ant kepimo popieriaus ir dar palikti pusvalandžiui šiltai. Aš kišau į vos vos pašildytą orkaitę.
Kepti apie 45-60 minučių 180°C orkaitėje. Kepimo viduryje pridengiau kepimo popieriumi kad stipriai neruduotų.
Dar šiltą aptepti ištirpintu sviestu, o atvėsusį gausiai apibarstyti cukraus pudra. Suvynioti į kepimo popierių ir uždaryti į sandarią dėžutę.

Receptą radau čia.
Nuoroda

Kopūstų sriubos

Pasidalinsiu raugintų ir šviežių kopūstų sriubų receptais.

Raugintų kopūstų sriuba tradiciškai pas mus verdama sunkiais sekmadienio rytais. Ką čia beprikomentuosi - visi žino tokios gydomąją galią.
Receptas pasižymi greitumu ir paprastumu.

vidutinio didumo puodui:
apie 500 g. raugintų kopūstų
2-3 bulvės
3 parūkytos medžiotojų dešrelės
sultinio kubeliai (1 arba 2, pagal skonį)
keli šaukštai pomidorų pastos

Kopūstus perlieti vandeniu ir truputį pasmulkinti. Užpilti vandeniu, statyti ant ugnies ir užvirti. Pavirus kelias minutes sumesti smulkiais kubeliais pjaustytas bulves, griežinėliais dešreles ir sultinį. Pavirti apie 20 minučių. Į virimo pabaigą įdėti pomidorų pastos.


Šviežių kopūstų sriubos receptas paimtas iš tos garsiosios dietos. Valgoma tada, kai veržia kelnės arba šiaip norisi ko nors sveikiau. Man asmeniškai tai ji labai skani.

vidutinio dydžio puodui:
1/4 didelio kopūsto
1 didelė morka
0,5 saldžiosios paprikos
1 nemažas svogūnas
2 sultinio kubeliai (imu Kostilja)
2 česnako skiltelės
0,5 skardinės konservuotų luptų pomidorų savo sultyse

Kopūstui pašalinti koto dalį ir susmulkinti kaip išeina, morką apdoroti iki griežinėlių, papriką kubeliais. Viską mesti į puodą, užpilti vandeniu, sudėti kubelius ir Užvirti. Pavirus 10 minučių sudėti ne visai smulkiai supjaustytą svogūną, smulkintus česnakus ir smulkintus pomidorus su visomis sultimis. Pavirti dar 10 minučių.



Beveik graikiškos salotos

Pamėgau tokią greit padaromą ir lengvą vakarienę. Skaniausios prie filmo.

sauja Iceberg salotų
mažas pomidoras arba pusė didesnio
gabaliukas agurko
70 g. fetos sūrio
juodos alyvuogės
2 arb. š. alyvuogių aliejaus
Kotanyi prieskonių mišinio itališkoms salotoms ruošti

Viską susmulkinu ir sudedu sluoksniais į dubenį: pirmiausia salotos, tada pomidorai, agurkai, sūris ir alyvuogės. Užpilti padažu iš aliejaus, 2 arb. š. vandens ir tų prieskonių (kiek norisi).


Tinginių balandėliai

Išeitis, jei namuose nėra didelio puodo kopūstui apvirti. Ir laiko nėra. Patiko net tam, kuris nemėgsta nei maltos mėsos, nei kopūstų. Greitai ir nebrangiai.
Receptą radau čia.

0,5 didesnio kopūsto
2 didelės morkos
1 didelis pomidoras
0,5 kg faršo
1 kiaušinis
0,5 st. ryžių
2 v. š. miltų
1 v. š. pomidorų pastos
skiltelė česnako
lauro lapas
kvapnieji pipirai
gabaliukas sviesto
druska, pipirai, prieskoniai mėsai

Į faršą įmušti kiaušinį, suberti ryžius, įspausti skiltelę česnako, priberti prieskonių. Išminkyti ir suformuoti nedidelius rutuliukus.
Kopūstą supjaustyti, morkas nuskusti ir supjaustyti griežinėliais. Pomidorą nuplikyti verdančiu vandeniu ir nulupti, supjaustyti kubeliais.
Į puodą suberti kopūstus, užpilti vandeniu kad vos apsemtų, įdėti lauro lapą ir kvapiuosius pipirus. Užvirti ir pavirti 10 minučių. Sudėti morkas ir pomidorus, pavirti dar 5 minutes.
Sudėti kukulius, įberti druskos ir virti dar 20 minučių.
Svogūną smulkiai supjaustyti, pakepinti su gabaliuku sviesto. Suberti miltus, minutę pakepinti ir sudėti į bebaigiančius virti balandėlius kartu su pomidorų pasta. Ragauti ir susireguliuoti prieskonių kiekį.


Varškėčiai

Šiandien maistas buvo greitai ir užtikrintai.

2 pakeliai varškės
2 kiaušiniai

6 v. š. miltų
2 arb. š. cukraus

0,5 arb. š. druskos


Viską tiesiog gerai išsukti. Šlapiom rankom daryti blynus, apvolioti miltuose ir kepti ant nestiprios ugnies.
Vienintelis receptas kurio niekada nepamenu iš galvos, visada turiu pasižiūrėt į užrašus. Nors ir darau dažnai.


Briuselio kopūstų ir vištienos apkepėlė

Išvaizdumu nepasižymi, bet greitai pagaminamas. Valgau be jokio garnyro. Skanus bus tiems, kas mėgsta briuseliukus.

300 g. briuselio kopūstų
200 g. vištienos file
200 g. mažų šaldytų morkyčių
150 ml. grietinėlės
100 g. fermentinio sūrio
mėgstami prieskoniai

Briuselius su morkytėmis sudėti į pasūdytą verdantį vandenį ir pavirti kokias 7 minutes. Vištieną supjaustyti mažais gabaliukais ir pakepinti su mėgstamais prieskoniais. Imti stiklinį indą kepimui, dėti vištieną, tada nusunktas morkytes ir ant viršaus briuselius. Galima daržoves ir taip suversti bet aš atskiriu sluoksniais. Truputį paslėgt. Grietinėlę sumaišyti su prieskoniais (dedu vištienos, troškinių prieskonius, maltą saldžią papriką, pipirus) ir užpilti. Ant viršaus užtarkuoti sūrį ir dėti į 200 laipsnių orkaitę.
Kepu kol ištirpsta ir apskrunda sūris.
Svečiuose teko ragauti kažko panašaus, tik ant daržovių dar buvo sluoksnis trintų virtų bulvių. Kam čia jų trūksta - puikus sprendimas, bet aš mėgstu mėsa + daržovės.


Čili sriuba

Receptas gimė sukombinavus kažkur skaitytų čili sriubos receptų nuotrupas ir savo nuožiūrą. Vyriškos lyties vertinamas kaip nerimtas valgis. Bet čia kaip kam.

250 g. faršo
didelė skardinė konservuotų pomidorų be odelės savo sultyse
pusė skardinės konservuotų tamsių pupelių
pomidorų padažas (klasikinis Suslavičiaus, daug)
mėsos prieskoniai (Santa Maria)
džiovintas bazilikas
pipirai

Faršą pakepinti. Į puodą sudėti pomidorus, peiliu juos supjaustyti/sumaigyti iki gabalėlių. Supilti visą skystį iš skardinės, suberti pupeles, sudėti faršą ir patroškinti kelias minutes. Įberti prieskonių (nemažai), įdėti pomidorų padažo. Pilti tiek vandens, kokio tirštumo sriubos pageidaujama, ragaujant dar paderinamas prieskonių kiekis. Pavirti apie 10 minučių.

Sunkiai atvėstanti, bet labai šildanti sriuba. Valgau be jokių duonų.